lauantai 5. huhtikuuta 2014

Huovutetut lapaset

Jonki aikaa on ollu taas mielessä tehä huovutetut lapaset. Varastoista löysinki paksuhkoa harmaata esihuopalevyä. Tuolla huopalevyllä on kyllä yhtä monta nimeä kun on käyttäjäänsä. Se on koneellisesti neulattua levyä joka ei kestä käyttöä sellaisenaan vaan se pitää vielä vesihuovuttaa. Kaavan koon määrittely oli hiukkasen hankalaa kun nuo levyt huopuu ja kutistuu hiukkasen eritavalla, riippuu sen paksuudesta. Leikkasin ensin kappaleet missä taite on pikkurillin puolella, ei tullu sitte ihan nii paljoa "ommeltavaa" saumaa. Kun kappaleet oli leikattu neulasin merinovillasta kuvit kiinni lapasii ja muistin jopa tehä ne peilikuviks toisistaa. Joskus on jollekki tullu kaks saman käden lapasta. Sitte oli vuorossa sauman ompelu tosin en sitä varsinaisest ommellu vaan neulasin sauman kiinni huovutusneulalla. Käänsin työn ja alotin vesihuivutuksen.


Lopuks vielä muokkasin lapaset lapasen näkösisks venyttelemällä ja niistä tuli aika sopivan kokoset. Sitte vielä höyrytys ja kuivatus. Nyt vaan sitte ootellaa seuraavaa talvea. 

Näitä täyty kyllä tehä vielä lisää ja erivärisiä. Oli kyl nopeet ja mukavat tehä ainoastaa vesihuivutksen alussa joutu olemaa tarkkana ettei märkää työtä päästäny liikaa venymää. Muuten olis tullu reikiä. Ja täytyy kokeilla myös huovuttaa tuollanen karstavillasta jos siittä vaikka sais aikaseks patakintaan, kun tekee vähä paksummat. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja jätit puumerkkisi!