keskiviikko 27. elokuuta 2014

Värjäys pläjäys

Kattila on taas porissu viime aikoina vähemmin kun en viitti sitä vesisateessa hämmennnellä. Miulla kun on tuo ulkotyönä ja käytössä sähkölevy. Hirmusesti tekis mieli kyl viel kokeilla vähä kaikkee mut jätetää jotaki ens vuodellekki.





Moniväri kokeiluja kultapiiskun kanssa. Valkonen osa on jätetty pois väriliemestä. Tunti keitelty keltaista ja sen jälkee lisätty rautaa ja laitettu vaan toinenpää liemee. Mahtava oli kyl kokeilla tätäki sai hiukkasen eri väristä lankaa. Lankoina oli 100% villa olisko ollu kauhavan kangasaitan kasvivärjäyslanka, Novitan 7 veikka ja Nalle.


Kuusenkaarnojen toinen keitto. Väriä lähti hiukan vähemmän kun ekassa keitossa mutta tosi nättejä ruskeen sävyjä sain aikaseks. Novitan wool, Novitan nalle ja joku 100% villalanka.




Mökillä ollessaa saari kävelyllä keräilin pussillisen jäkälää. Joskus Mami (isoäiti) oli värjänny jollaki jäkällä, mutta kun lapus ei lue kun "jäkälä" se on hiukan hankala sanoa, että mitä se sitte on ollu.  Nättiä rusehtavan vihertävää lankaa oli kuitenki saanu. Mie päätin kokeilla tuota mitä saaren laelta paljo löyty ja kokeilevaa värjäystähän tää on tähänki asti ollu. Tuloksena oli nätti hopeinenbeige, jos sellasta ees on. Ajattelin ensit et värjään langan uuellee jollaki toisella mut sitte totesin ittelleni et se pietää mitä on aikaa saatu. Kyl aina tulee etee sellanen työ mihi tarvii vaaleempaaki lankaa. Lankoina oli Novitan Nalle ja 100% villa.


Kultapiiskulla värjäilin aluna puretuksella ja sitte vielä lopussa rautaa sekaa. Tuli tummahko vihree joka hiukan näyttää haljulta kuvissa. Kokeilin nytki tehä kirjavaa lankaa ja laittelin vyyhin solmuu ennen väri liemee laittoa. Ja tulihan sieltä kirjavaa ehkä liikaa valkosta miun makuu mut kokeiluna varsin onnistunu. Lankana oli 100 % villa Kauhavan kasvivärjäyslankaa, 100% villa vanha purkulanka, Novitan Nalle.



Talven ajan keräilin keltasipulin kuoria. Ja oon kyl tosi kova itekki sipuleita syömää, osan kuorista keräilin kaupan sipulilaarista jos siellä niita sattu olemaa. Sipulin kuoret tuli kyllä hyvin käytettyä. Värjäsin ensin aurinkovärjäyksellä pari vyyhtiä 100% villa (kasvivärjäyslanka) ja Novitan Nalle. Tuli kyllä ihanan kirjavaa lankaa ja sopivasti vaaleaa seassa. Lähikuva oikeella on noista kahesta vyyhitä. Seuraavaks otin lasipurkissa olleen liemen ja kuoret lisäsin uusia kuoria ja keitin niistä lienen jossa värjäilin pirtinkehräämön 100% villalankaa (pohjaväri on ollu harmaankirjava), Novitan Nallea ja 100% villaa (kasvivärjäyslankaa). Ensimmäinen keitto on vasemmassa kuvassa keskellä. Liemi ootteli vielä kiltisti useemman päivän, että sateet helpotti ja pääsin taas värjäilemää. Toisella keitto kerralla mukana oli 100% villaa (purkulankaa), 100% villaa (kasvivärjäyslankaa) ja 100% villaa mysteeri vyyhti. Väristä tuli aivan ihana hempeä keltainen. 


Punasipulin kuoria tuli kans kerättyä talven aikana niitä keräänty vaan vähä mutta silti sain niistäki otettua ilon ilti. Vasemmalla on kaks vyyhtiä jotka on ollu lasipurkissa aurinkovärjääntymässä. Lankoina Novitan Nalle ja 100% villa (kasvivärjäyslanka). Niistä tuli kans mukavan kirjavia. Purkissa olin jälkee keittelin kuoret ja liemen vielä kattilassa ja värjäsin liemessä Novitan Nallea, 100% villaa (kasvivärjäyslankaa) ja pari pientä vyyhtiä 100% villaa (purkulankaa). Ja taas muutamaa vyyhtii tein solmuja tavotteena kirjavalanka ja nyt on tuo valkosen suhde värjättyy ihan mukava. Saa sitte nähä miltä nuo näyttää kun joskus lanka pääsee puikoille asti. 


Viimeisin keitos on nappikukkaa tai pietaryrttiä kummin vaa haluaa sanoo. Niistä tulee ehkä tuollanen hiukan likanen keltanen, mut ei haittaa. Mukana ol ollu Novitan nallea, Kasvivärjäyslankaa 100% villa ja muutama vyyhti purkulankaa 100% villaa. Vyyhit on vierekkäin kuvan yläreunassa

Alareunassa toisinpäin oleva on 100% villaa järjätty kanervalla. Ja mikä ihan keltanen siitä tulikaa. Pakko on vielä saaha vähä enenmmän kerätty ja keiteltyä tuota kanervaa kun nyt tänä kesänä oon tehny enemmän muita kun keltasia värejä niitäki haluan siihen tilkkupeittoo saada. 


Näiden vyyhtien kohtalo on vielä hiukan epäselvä, kuva hämää värit. Ne on keltasta ja haaleaa vihreetä sekä pieniä valkoisia läikkiä. Jotenki olisin ehkä halunnu hiukkasen vahvemmat värit mut näin syksyllä ei näköjää saniainen enää luovuttanu miulle kunnon värejä. Nyt on mietinnässä värjäänkö langan uuellee jonkilaiseksi kirjavaks vai jääkö ne tuollasiks. Kumpiki vyyhti on Novitan 7 veikkaa. Toinen vyyhti on miulle ja toinen äiteelle, tarkotuksena tehä meille sukat tuosta langasta. Voi olla että nuo päätyvät takasin solmuille ja uimaa kaarnaliemee jos sais vaikka hiukkasen ruskeeta sekotettua vielä tuoho ja samal hivenen eloo tuoho värii. Mutta tää nyt on vasta alkuajatus. 


Siinä ne sitte on 2,9 kiloo kasvivärjättyjä lankoja. Ja mie ku luulin olevani lankalaihiksella?

Tosin tuossa ei oo kun muutama vyyhti mitkä on ostettu kaikki muu on ollu jo aikasemmin hankittuja äiteen varastoo. Ja muita lankjoja en ole sitte hirveemmin ostellukkaa koko vuonna. Että kyl mie voin ihan hyväl omal tunnol viel muutaman kerran värjäillä syksyllä kun on nuo kukat ja kaarnat vielä oottelemassa. 
  








3 kommenttia:

 1. Todella herkullisa värejä olet saanut. Mullakin sormet syyhyää noihin värjäilytouhuihin, mutta sade on nyt estänyt hommat, samoilla vehkeillä kun sinäkin pitäisi puuhata... Ehkä vielä ehtii tai sitten pitää laittaa sisälle hellaan tulet. Silloin pitää vaan miettiä, mitä viittii haisuttaa sisällä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie en kans viittis sisällä keitellä kun on nuo höyryt sen verran vahvan hajusia, jos ei muuta ni saa ainaki pään kipeeks. Nyt on ainaki huuhtelu vesiä satanu taivaalta jos nuista sateista pitää hyvää löytää :D

   Poista
 2. Huh mikä pläjäys! Mahtava saalis.

  VastaaPoista

Kiitos kun kävit ja jätit puumerkkisi!