maanantai 24. kesäkuuta 2013

Kattila on porissu

Hiljaiselo käsityö rintamalla jatkuu. Tosin nyt sain jo muutaman kerroksen partsin matosta virkkailtua. Olen taas hurahtanu kirjojen ihmeellisee maailmaa. Mikää ei rentouta niin hyvin kun istua varjosalle parvekkeelle tai käpertyä sohvan kulmaa ja lukea. Ajatukset lähtee pois kaikesta muusta ja saa hypätä keksittyyn maailmaan.

Kasvivärjäilyä olen taas hiukkasen ehtiny harrastella. Ensin värjäilin kuusen kävyillä ja sotkin kattilan pihkaa tosin niistä langoista ei ole nyt kuvaa tähän hätää. No sitte piti kattila keittää pesupulveri veden kanssa jotta pihkat lähti irti. Viime kesänä värjäilin lupiineilla ja jäi mieliin että mitä tulee jos värjäilisin pelkillä kukilla. Joten jokunen viikko sitte kun lupiinit oli kukassa keräilin ympäri kyliä sinisiä tai no vieletteja lupiinin kukkia. Keräsin niitä monesta eri kohasta jotta yksikään kohta ei jääny tyhjäksi kukista. Riivin kukat kattilaa ja keittelin tunnin verran. Tuloksena tuli nättiä vihreää lankaa. Puretusaineena oli aluna.

Vasemmalla on novitan wool, oikealla 100 % villa 

Välissä ehdin myös keitellä kattilallisen pinkkejä lupiininkukkia. Niistä tuli niin hailakka vaalea keltainen väri että ajattelin laittaa ne uudelleen väri pataan, ja tehdä liukuvärjättyä lankaa. Siitä minkä kanssa ne keittelen en ole ihan varma. 

Juhannuksena oli hyvin aikaa värjäily hommiin ja päätin laittaa kattilaan kaarnaa joka oli joko tammen tai lehtikuusen. En ole ihan varma että kumman kaarnaa se oli kun meilläpiäin kaadettiin keväällä puita uuden pyörätien paikalta ja sieltä kävin sitten poimimassa kaarnsaa. Se oli hiukan punertavan väristä. Pilkoin kaarnat kattilaan ja liotin niitä yön yli. Seuraavana päivänä keittelin kaarnoja pari tuntia ja lisäsin langat siivilöityyn liemeen. Keittelin lankoja tunnin ja annoin vielä jäähtyä niiden liemessa muutaman tunnin ennen huuhtelua. Puretteena oli aluna. 

Lankoina oli kahta erilaista 100 % villaa. 

Kuvien värit ei ihan täsmää siihen miltä ne oikeasti näyttävät, mutta jos joskus saisin hiukan paremmat kuvat aikaiseksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja jätit puumerkkisi!